Vad skall vi göra idag? Vad skall vi göra imorgon?

Dessa två frågor ställdes hemma hos mig väldigt ofta. Väldigt väldigt ofta. Men inte nu längre. Inte sedan jag kom på min idé om Plagneter.


Mitt namn är Johan och jag bor i Hjärup, som är beläget strax utanför Lund, tillsammans med min fru och våra tvillingsöner Tage och Arvid som föddes 2019.

Det var en konstant mindre kamp att försöka strukturera våra dagar. Hur ofta man påminde våra killar om vad vi skulle göra under dagen kom alltid frågan ”vad skall vi göra idag” inom kort. Jag tror att ni har också är småbarnsföräldrar vet hur det känns.

Men så fick jag under hösten 2023 gå på mitt livs första föräldramöte på förskolan där killarna går. Där visade de mycket förnuftiga pedagogerna hur de under varje samling på morgonen gick igenom dels vilket dag det var men även en dagordning baserat på bildstöd med alla barnen. Jag tyckte det var så otroligt bra och ville introducera något liknande hemma hos oss i hopp om att det skulle hjälpa oss alla att hålla reda på vad och när saker skulle göras.

För att göra det hela lite mer användarvänligt och lite mer visuellt tilltalande skippade jag alternativet att printa ut bildstöd från nätet. Dessutom hade jag inte någon sätt att laminera det jag skulle printa och jag ville inte ha häftmassa överallt. Istället ritade jag några motiv och ikoner och gjorde magneter av dem. Klassiska kylskåpsmagneter.

Sedan introducerade jag dem en dag för killarna efter förskolan. Vi satte dem på kylskåpet först och sedan på en whiteboard. Att säga att det blev en succé är en underdrift. De älskade det! Vi satte snabbt ihop ett schema inte bara för dagen utan även för kommande dagar. När det var kalas, när vi skulle bada, när vi skulle äta något speciellt men också vilka rutiner vi skulle ha efter förskolan. Tvätta händerna, leka lite, äta middag, borsta tänderna och gå och lägga sig. Detta ändrade allt hemma hos oss!

Efter ett litet inlägg på Instagram började många vänner höra av sig till mig.

- Var har du köpt magneterna?

- Vi behöver också!

Uppenbarligen var det inte bara vi där hemma som uppskattade det här. Tillsammans med mina vänner Paul och Daniel tog vi beslutet att öppna denna webbshop så att andra också får möjligheten att testa detta. För detta förändrade allt hemma hos oss.

Varför heter det Plagneter? Dels är magneterna runda, som planeter. Sedan planerar man med dem. Planera med magneter - Plagneter.

Det kommer att komma fler och fler ikoner och färdiga paket. Har ni några önskemål? Hör av er!

Jag hoppas att ni kommer få en lika fin upplevelse som vi fick när vi introducerade detta.

Tack för er tid!

Vänliga hälsningar

Johan